24 November 2008

TARIKAT SEBAGAI RAWATAN KETAGIHAN DADAH

Pelbagai teori telah diketengahkan sebagai pendekatan untuk merawat mereka yang terjerumus dalam masalah penyalahgunaan dadah. Antaranya ialah kaedah psikologi yang diperkenalkan oleh barat dan pelbagai kaedah-kaedah lain yang diketengahkan oleh pihak kerajaan.

Setelah mengadakan lawatan ke Pondok Remaja Inabah 1 Malaysia, Kuala Nerang, kedah. Saya amat tertarik dengan cara pendekatan yang diterap oleh institusi ini untuk merawat jiwa manusia, termasuklah bagi mereka yang terlibat dengan penyalahgunaan dadah.

Apa yang menariknya, Pondok Inabah ini bukan sahaja menjalankan aktiviti tarikat sebagaimana yang kita dengar atau lihat dengan merawat jiwa, menanam keinsafan, mendekatkan diri kepada tuhan sahaja, bahkan ianya meliputi rawatan dan pemulihan bagi mereka yang terlibat dengan penyalahgunaan dadah dengan menggunakan kaedah Zikir Tarikat.


Latar Belakang Pondok Inabah Remaja 1 Malaysia.

Pondok Remaja Inabah merupakan sebuah institusi pusat untuk aktiviti Tarikat Qadiriyyah Naqsyabandiyyah yang berpangkalan di Pondok Pesantren Suryalaya, Indonesia. Terdapat tiga cawangan di Malaysia, iaitu di Kuala Nerang, Kedah, Terengganu, dan Sabah.

Pondok Remaja Inabah Kuala Nerang, Kedah diterajui oleh Pak Guru Hj. Mohd Zuki Assyuja’ b. Shafie yang mula ditubuhkan pada tahun 1980 bertempat di rumah belaiu sendiri kg. Pulau Bidin, Langgar, Alor Star, Kedah. Kemudian pada tahun 1996 berpindah ke Kg. Paya, Mukim Padang Temak, Kuala Nerang, Kedah.

Pada tahun 1991 menjadi Pusat Lanjutan PEMADAM Kebangsaan dan mendapat pengiktirafan sebagai Pusat Pemulihan Dadah Persendirian daripada Agensi AntiDadah Kebangsaan pada tahun 1998.

Surau Pondok Remaja Inabah sebagai tempat aktiviti rawatan dan pemulihan

Kaedah dan Konsep Rawatan dan Pemulihan

Secara umumnya kaedah rawatan melalui pendekatan Tarikat Qadiriyyah Naqsyabandiyyah. Setiap mereka yang mula masuk di sini akan menjalani tiga kaedah rawatan utama iaitu 1. Mandi 2. Solat 3. Zikir.

Menekankan konsep pembinaan serta bimbingan rohani dan jasmani, Ma’rifatullah (mengenal Allah), dan Taubat.

Pengisian dalam Rawatan dan Pemulihan terdiri dari: Talqin dan Bai’h (janji), Zikir, Solat (Fardhu dan Sunat), Khotaman (secara mingguan), dan Manaqiban (bulanan)

Alternatif

Pondok Remaja Inabah merupakan sebuah institusi yang sesuai sebagai alternatif selain Pusat Serenti yang disediakan oleh kerajaan untuk membina dan membimbing mangsa penyalahgunaan dadah, masalah sosial remaja, serta mereka yang mengalami tidak ketenteraman jiwa untuk kembali ke jalan yang benar menurut perintah Allah.

Lebih-lebih lagi bagi mereka yang mempunyai kewangan yang kukuh dan tidak mahu melibatkan mahkamah yang boleh menjejaskan rekod individu dalam simpanan kerajaan.

(Edit)Terima kasih kepada pengunjung myPustaka.blogspot.com yang banyak memberi sokongan selama ini. Saya juga momohon maaf atas kekurangan yang terdapat dalam posting. InsyaAllah saya akan perbaiki dari masa kesemasa dalam terus mengedit posting mengikut keperluan.

Nampaknya posting ini mendapat pelayar yang agak tinggi, saya sertakan nombor telefon Inabah Kuala Nerang untuk kemudahan pelayar berhubung terus dengan pihak Inabah. 04-7823996

0 ulasan:

Halwa Telinga

Dikir Barat
Iklim
P Ramli
Lebaran

Galeri gambar MyPustaka

Subscribe to myPustaka

Inspirasi Anda Adalah Inspirasi Bersama

myPustaka at Yahoo! Groups

  © Blogger template 'Isfahan' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP