18 April 2011

Cara Lajukan Broadband Sudah Sampai Limit

(Copy n Paste 100% tanpa edit daripada Budak botak yang dapat membantu bila berukband dah sampai tahap terutama yang ambil pakej murah tapi nak guna banyak .... makasih budak botak, korang leh cuba....)

Salam...

Korang mcm Bdk Botak x? Gna broadband smpai tgh bulan pn dh abis limt. Sb broadband nie adik2 pon gna sama men game kt Facebook tue, jadi cpt la abis bandwidth tue. Msj mcm kt bwh ni tiap2 bulan Bdk Botak dapat. He3, korang kalo dapt msj cmni msti rasa x best kan? Bdk Botak xkisah pon dpt cmni sb maknanya duit broadband Bdk Botak bayar dh digunakan smpai abis.Maknanya lepas 5GB tu free la, ha3...


 Tgk la penggunaan Bdk Botak bulan nie. Yg dalam petak merah tue. Dh 6 GB lebih...

Cmna nk buat Celcom x leh kawal speed kita? Ok cmni caranya...

1) Pastikan wktu nie dh connect ke internet. Tekan "start" & cari "run". Dalam tu tulis "cmd" dan tekan ok...


Kalo Windows Vista @ 7, tekan "cmd" tekan search tue...

2) Akan kuar command prompt mcm kt bwh ni. Tulis "ipconfig/all" dan enter...


3) Bila dh enter akan kluar senarai connection, cari hardware wireless korang (nama Modem korang), tgk gambar kt bwh utk pilih yg mna betol...


4) Ok skarang tekan "ping [address korang] -t" Cth ping 10.175.53.131 -t   mcm gmbar kt bwh. Bila berjaya, korang akan trima balasan mcm kt bwh. Kalo x kuar mcm kt bwh mksudnya x berjaya la tu...


5) Biarkan bnda ni jalan selama mna korang online. Kalo dh xnk tekan pangkah tu ja.

Proses nie akan buat korang akan sntiasa ada connection dgn server, akan cepatkan proses hantar & terima packet (bdk2 network n IT tau la apa bnda nie) jadi website lbih cepat loading...

Tip nie utk semua jenis broadband xkira la CELCOM, MAXIS, DIGI asalkan broadband tapi Bdk Botak gna Windows XP, jadi utk yg gna lain tu mgkin ada beza sikit...

P/s: Apa2 soalan bleh tanya kt bwh nie. Jadi x korang buat?
           perkataan "ipconfig/all" tu korang bleh ganti dgn "ipconfig" saja kalo dh biasa.

          Jgn copy sesuka hati, kecuali link kan ke asal nie... Baca sorang2 ja? Kongsilah dgn kawan2, he3...

Sumber: http://www.budakbotak.com/2010/11/cara-nk-lajukan-broadband-bg-yg-dh-abis.html#ixzz1JqmE14eg

1 ulasan:

Tanpa Nama Khamis, 05 Mei, 2011  

terima kasih....berjaya!! :)

Halwa Telinga

Dikir Barat
Iklim
P Ramli
Lebaran

Galeri gambar MyPustaka

Subscribe to myPustaka

Inspirasi Anda Adalah Inspirasi Bersama

myPustaka at Yahoo! Groups

Translate

  © Blogger template 'Isfahan' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP